Ett dygn för tekniknörden

I går hade Apple sitt årliga keynote och presenterade Iphone 5, givetvis hyllad till skyarna av anhängarna och ”meh”:ad av androidanhängarna. Jag ser en klar förbättring som det inte talts speciellt mycket om, ska återkomma till i ett senare inlägg.

I samma veva börjar Photokina, den stora fotomässan som hålls i Tyskland vartannat år.
Vissa saker börjar sippra ut på en gång, ex släpper Nikon sin nya fullformatare D600 som verkar bli ganska precis som enligt ryktena.
Tänk en D7000 med en fullformatssensor så hamnar du rätt nära. Ja, jag är sugen som f-n på en sån.

Sony gick ut stenhårt, hade redan tidigare presenterat Nex-5R och drämde nu till med Nex-6 och A99.
Den senare en fullformatare med genomskinlig spegel och packad med teknik. Fast Sony, å Sony, varför har den inte det appstöd ocg stöd för wi-fi som Nex-släppen har??

Nex-6, ja, definitivt, den ligger också bra till. Ett nätt spegellöst hus med riktigt bra elektronisk sökare och hjälpmedel för manuell fokusering. Då det så kallade registeravståndet är väldigt kort på kamerorna i NEX-serien kan man, med en adapter, klämma dit i princip vilken glugg som helst, dock utan finesser som autofokus.

Sonys utan tvekan coolaste släpp är förstås RX-1, en kompaktkamera med fullformatssensor. Den kostar förstås multum (lika mkt som deras flaggskepp A99) men vilken kamera att ha runt halsen jämt!
RX-1:an är helt klart en kamera som talar direkt till fotohjärtat och själen.

Fuji släpper XE-1, en mindre, snabbare och billigare variant av deras XPro-1. Samma fina sensor, tillgång till samma fina gluggar men med helt elektronisk sökare, en så kallad EVF, i stället för den hybridsökare som sitter i XPro-1. XE-1 är definitivt lika intressant som Sonys Nex-6:a.

Det blir ett längre inlägg med foto(nörderi?) som tema senare, nu ska jag och lyfta skrot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *