Firmware 2.0 till Fuji X100

Uppdaterad 15.50 med AF-test, se nedan.
Uppdaterad 2013-11-21 15.40: Länk till hur uppdateringsproceduren går till

X100:an, ni vet Fujis fantastiska, krångliga, motsträviga, underbara lilla teknikklump som jag införskaffade för drygt ett år sedan?
Fuji X100 firmware 2.00
Flasha för f-n! Ny firmware till X100:an. Spännande. Ok, kanske bara lite spännande. Jamen, en aning spännande i alla fall…?

Det kom en ny firmware i morse. Givetvis drog jag ner den snabbt som attan och uppdaterade kameran från version 1.30 till 2.00.
Utlovade förändringar:

 • snabbare autofokus – YEY!
 • kortare närgräns utan att behöva växla till makroläge (alltså kunna fota närmare utan att behöva fippla med knappar) – YEY!
 • snabbare uppstart – YEY!
 • enklare val av fokuspunkt – YEY!
 • förbättrad manuell fokusering, bättre “känsla” i fokusringen – YEY!
 • focus peaking, vid manuell fokusering får de saker som ligger i fokus ett skimmer kring sig – YEY!

Hur det blev på riktigt?
För tidigt för att komma med det slutgiltiga svaret men ett första intryck kan jag gott bjuda på.

Defintivt snabbare autofokus på kortare avstånd, svårare att märka någon skillnad på större avstånd, typ 4 meter och längre. Autofokusen är det område jag irriterar mig mest på X100:an. Det blir intressant att se om det är någon skillnad i sämre ljus. YEY!
Tillägg kl 15.50: Jag tog tre bilder på olika avstånd, upprepade det fem gånger. Alltså samma sekvens fem gånger i rad. Först med firmware 1.30 och sedan med 2.00.
Det tog 30 sekunder med 1.30 och 25 med 2.00. Tiden mätte jag genom att jämföra tidsstämpeln för första och sista bilden. Inte vetenskapligt för fem öre men tillräckligt stor skillnad för att styrka den upplevda hastighetsökningen.

Definitivt kortare närgräns utan att trycka på “blomma”. Klar förbättring då jag ofta hamnar precis på gränsen mellan normal- och närbildsläge. Att slippa trycka på “blomma” två gånger gör hela fotoprocessen snabbare och därmed bibhåller fotografen ett lägre blodtryck och hinner fånga fler ögonblick (kanske på blommor?). YEY!!!!

Snabbare uppstart är det. Men bara om inte använder snabbuppstartsläget sen tidigare. Det gör jag och det blev ingen skillnad. Alltså, det långsamma läget har blivit mindre långsamt? MEH!

Tidigare ändrades AF-punkten genom att hålla in AF-knappen, som när kameran hålls mot ögat befinner sig vid okbenet, fippla runt med väljarringen till höger på kamerans baksida och sen släppa AF-knappen. Nu trycker jag en gång på AF-knappen och kan alltså sedan släppa den medan jag väljer punkt genom att fippla med samma väljarring som tidigare. Det kan låta som en liten skillnad men det är en mycket smidigare manöver och jag flyttar ofta fokuspunkten. YEY!

Helt klart bättre manuell fokusering. Tidigare vred man fokuseringsringen tills man vart blå. Sen fick man vrida sig blå en gång till. Nu går det snabbt när man vrider snabbt och långsammare när man ska finlira det sista. Givetvis inte alls samma känsla som en mekaniskt kopplad fokusring men sinnesjukt mycket bättre hur det fungerade tidigare. Dock använder jag i princip aldrig fokusringen för det är halvsvårt att vad som är “kritiskt skarpt”. Jag skippar det enskilda omdömat och klumpar i stället ihop det med nästa punkt.
Focus peaking är något som Sony var först med i sina NEX-kameror. Som jag skrev så blir det ett skimmer i de delar av bilden som ligger i fokus (rent teknisk torde det vara så att kontrasten i bilden känns av med hjälp av ett högpassfilter). Jag ser definitivt användningsområden för detta, fungerar det dessutom bra i lite sämre ljus så är det ännu bättre. Detta i kombination med den förbättrade manuella fokuseringen kan vara ett riktigt lyft, det blir ett annorlunda arbetssätt men det har definitivt potential. YEY!!

Här en video som visar skillnaderna gentemot den tidigare firmwaren:


Killen som lagt ut den heter Matthew Maddock och har även han skrivit ett omdöme om nya firmwaren.

Dock finns det andra ändringar som Fuji rimligen borde kunnat genomföra. Auto-ISO kunde till exempel flyttas in på samma ställe som ISO i menysystemet.
Nu måste man gräva sig in och ner i en meny för att växla mellan manuell och automatisk ISO (känslighetsinställning) och för tex undertecknad är det en källa till oändlig irritation.
De två knappar som kan programmeras (Fn och RAW) kunde fått lite fler möjligheter, ex att temporärt växla till spotmätning eller att få upp en snabbmeny med ex fem olika inställningar som man oftas vill ändra på.
En fungerande exponeringskompensation i manuellt läge hade varit riktigt trevligt också.
Det kan låta lite konstigt då manuellt läge faktiskt innebär att man styr exponeringen helt enligt eget huvud men exponeringskompensation i kombination med automatisk ISO i manuellt läge ger mig som fotograf total koll på tre viktiga variabler – bländare, slutartid och ISO.

För kort slutartid? Vrid på slutartidsratten.
För långt skärpedjup? Gör dito med bländarringen.
Hamnar ISOt för högt med för mycket brus som följd? Ändra till en större bländare eller längre slutartid och kameran kompenserar med lägre ISO.
Tyvärr blir man då begränsad i det att man inte kan ändra den slutgiltiga exponeringen genom att vrida på kompensationsratten. “Det blir som kameran vill” – typ.

Dock är jag till syvende och sist glad över de uppdateringar Fuji gjort. Det är snällt mot kundera att förbättra produkter som inte tillverkas längre.

Defintivt kudos till Fuji.

2 svar på ”Firmware 2.0 till Fuji X100”

 1. HAllå – du kanske kan hjälpa mig. Känner mig lite som en idiot. Har uppdaterat tidigare firmware men kommer faktiskt inte ihåg hur jag gjorde. Har plockat ner 2.0 till Mac. Men sedan då? Som jag minns förra gången kopplade jag bara in kameran o s v. Men nu kommer jag inte ihåg.

  mvh
  Lasse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *