Uppfläskad X100

Jag är av den uppfattningen att man SKALL ha motljusskydd på sina objektiv.
Givetvis har det då kännts lite fånigt att inte ha det på X100:an. Lika givetvis har jag velat fram och tillbaka i drygt ett år, dvs exakt så länge som den varit i min ägo, kring vilken modell jag ska ha.
Den vanliga ”tratten” är snygg, speciellt om man ger den omgång med grovt sandpapper, men gör kameran onödigt stor. Dessutom verkar själva ”motljusskyddsfunktionen” vara lite begränsad och då blir det bara bling utan innehåll. Så kan man ju inte ha det?
Det finns en annan modell, a la Pentax, som bygger inåt. Fördel – kompaktare arrangemang samt tydligen lite bättre avskärmning mot ströljus. Pentaxoriginalet är riktigt snyggt men kostar MYCKET.
Så jag provade göra en egen variant med ett uv-filter utan glas som distans och en stepring.
Funkade väl ok och kostade lite (fyndlådan hos godisbutiken* på Ersboda) men blev snuskigt fult och original objektivlock passade inte.
Inget annat objektivlock heller för den delen.
Dock fanns det en färdig lösning och den fanns på Amazon. Eller ja, den fanns definitivt på Ebay också men det brukar gå rimligt snabbt från tyska Amazon och inte något tulltjafs heller.
Så det blev en LNC-RC49S samt en LA-49X100-filterring som damp ner i lådan idag. Eller damp ner på ICA rättare sagt.
Så ringen på kamerna och skyddet på filterringen. Filterringen som dessutom en bajonettfattning för den ”tratt” som nämndes tidigare i texten.
Alltså kan man, jag, ha inte bara valfritt utan dessutom DUBBLA motljusskydd!!
Dubbel-fläskat!

Slightly pimped X100
Pimp my ride. Milt uppfläskad Fuji X100.

Den skarpögde ser även en så kallad handlovsrem (ledtråd för den mindre skarpögde: det oranga snöret). Vill man kan man köpa en handgjord i extra-special-italiensk-munk-jungfru-garvat-i-evian-kalvläder för storleksordningen 3000 spänn.
Eller så tar man lite ful-para inköpt på armyshopen i Ume och gör en ögla.

*Cyberphoto, de skickar alltid med en chokladbit i paketet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *